ponedeljek, 7. januar 2013

Cena lepote.

Da sem ljubiteljica in zagovornica pravic živali ste verjetno že ugotovili. Že kot majhna punčka sem oboževala živali in spremljale so me skozi celotno otroštvo, mladost in tudi danes si ne predstavljam življenja brez njih. Imela sem (imam) kar nekaj prijateljev iz živalskega sveta - maltežanka Aja, mačkon Timi, zajček Chandler, sova Kika, morski prašiček Mika, ptiček Piki, hrčki Jerry, Hubert ( po domače Hubko :)), želvice, ribice, ... Ni da ni! :)

Živali so tako nedolžna in nežna bitja, ki nič ne sprašujejo in nič ne kritizirajo. Ne poznajo sovraštva, hinavščine, zamerljivosti in podobnih lastnosti, ki jih žal  lahko pripišemo marsikateremu človeku. Dokazano je, da so živali čuteča bitja, kar pomeni, da prav tako kot mi, poznajo strah, ljubezen, žalost in imajo čustva in občutke. In ne razumem, res ne razumem, kako so v tem času, v 21. stoletju, sploh še dovoljena razna testiranja na živalih.

  • Testiranje za kozmetične namene (vir: Društvo za zaščito živali Ljubljana)
Testiranja na živalih so grozljiva, boleča in smrtonosna. Živali so pri testiranjih izpostavljene nepredstavljivemu trpljenju in bolečinam. Namesto naravnega okolja živijo izolirane v majhnih jeklenih kletkah. Nemočne in prestrašene. Pri testiranjih se uporablja zelo veliko različnih vrst živali; vse od miši, podgan, morskih prašičkov, hrčkov, zajčkov, pa do psov, mačk, konjev, oslov, prašičev, opic … Najpogosteje uporabljene so  podgane in miši, ker je njihova oskrba zelo poceni obenem pa se ne morejo upirati tako, kot bi se lahko večja žival in se jih zato z lahkoto ukroti. Ker so majhne, ne zavzamejo veliko prostora, poleg tega pa lahko v samo enem letu skotijo od 50 – 100 mladičev, ki seveda predstavljajo nov, poceni, »testni material«. Zajci so pogosto uporabljeni pri testiranjih kože in oči, morski prašički pa predvsem za testiranja kože in množična testiranja –  npr. preverjanje določenih cepiv. Psi in primati so običajno uporabljeni za testiranja toksičnosti ter testiranja na možganih, zobeh in za različne kirurške eksperimente. Najpogosteje uporabljena pasma psa je Beagle, predvsem zato, ker je pasma relativno zdrava, obenem pa gre za manjše pse, ki so vodljivi in lahko ukrotljivi med samimi testiranji. 


Testi na živalih izzovejo hude, boleče reakcije. Tak je na primer "The Drazie Eye test" (test strupenosti), ki se na primer uporablja za testiranje iritacij oziroma draženja očesa in očesne sluznice. Kemikalije nakapajo v oči zajcev in nato daljše obdobje spremljajo odzivi zajčjih oči na različne vnesene kemikalije. 
Živali pri tem ne dobijo nikakršnih protibolečinskih sredstev!

"Skin Irritancy Test" uporabljajo za testiranje draženja kože. Živali obrijejo in jim neposredno na golo kožo nanesejo različne sestavine oziroma kemikalije ter nekaj tednov spremljajo reakcije na koži. Reakcije se kažejo v obliki vnetja (ki je znak okužbe), otekline, infekcije, razjede in podobno. Živali lahko pri tem testu razvijejo zelo hude rane, a vseeno ne dobijo nikakršnih protibolečinskih sredstev!

Merilo za uspešnost testa, strupenost oziroma smrtnost, imenovan LD50 je proglašen za enega najbolj krutih testiranj (prepovedan je tako na Švedskem kot tudi v Veliki Britaniji), saj je smrtnost živali že med testom kar 50%! Test se prične z zastrupitvijo večjega števila živali, količina strupa pa se postopno povišuje, dokler ne umre 50% vseh živali -  na ta način določijo smrtno dozo. Strup živali zaužijejo s prislinim hranjenjem, injekcijami, inhalacijo, … Med opravljanjem testa živali nikoli ne dobijo kakršnihkoli protibolečinskih sredstev! Ta test je strogo kritiziran že dlje časa in proglašen kot neznanstven tudi s strani samih znanstvenikov (obenem pa se kaže tudi kot izjemno izkrivljen test).

 Razvpit primer opičjega mladiča Britches je leta nazaj razburil javnost. Bil je eden izmed 24 novorojenih opic, namenjenih za raziskavo o čutilih. Takoj ob rojstvu je bil odvzet svoji materi, zašili so mu veke, ga brutalno mučili in po glavi in očeh prevezali z obvezami, ki so skrivale globoke rane. Debeli  šivi so mu trgali veke in rezali v oči, pokrite z vato, vso prepojeno z gnojem. Novorojenček je obupno iskal in potreboval bližino in varnost svoje mame, katere pa ni bilo ob njem, zato je prestrašen, v šoku in bolečinah objemal jekleni drog, na katerega je bila privezan, in v njem iskal zavetje. V naravi bi objel toplo telo svoje mame, ki bi mu nudilo zavetje in varnost. Tu pa je bil jekleni drog vse, kar je lahko objel. 
Malo opico Britches so aktivisti za pravice živali sicer rešili, njegovo okrevanje pa je trajalo dolge mesece. Kljub temu, da je bil rešen »že« po petih tednih testiranja na njem, je bilo njegovo okrevanje zelo dolgo – še mesece in mesece je njegovo telo trzalo, kot da bi vanj spuščali električni tok.


 Obstaja alternativa?

Seveda! Saj je celična toksikologija že postala uradna alternativa testiranjem na živalih.  Znanstveniki so razvili metode, s katerimi lahko v laboratoriju umetno vzgojijo katerokoli kulturo celic – tudi človeško. To pomeni, da se testi lahko vršijo na umetno vzgojenih celicah in mučenje živali ni več potrebno, poleg tega pa je zelo pomembno, da  gre za človeške celice, zaradi česar so ti testi tudi veliko bolj zanesljivi.
Eden izmed alternativnih načinov preverjanja novih sestavin je tudi uporaba ljudi prostovoljcev, pri katerih ima (če sploh ima) testiranje minimalen negativen vpliv na prostovoljca, česar pa ne moremo trditi za testiranja na živalih. Pri testiranju na živalih se namreč zelo pogosto testiranja izvajajo do največje možne škode (primer zgoraj opisanega preizkusa LD50, kjer je cilj preizkusa 50% smrtnost živali), da ugotovijo posledice pri maksimalni izpostavljenosti določenim sestavinam oz. kemikalijam.

Poleg zgoraj omenjene celične toksikologije in prostovoljcev je tudi računalniška tehnologija že razvila programe kjer s spreminjanjem vnesenih parametrov lahko predvidevamo potek reakcije na določeno sestavino. Na alternativni  način je bilo testiranih že okoli 8.000 sestavin, ki se dandanes varno uporabljajo na tržišču v kozmetičnih izdelkih.  Ker pa so testiranja na živalih še vedno najcenejša in najenostavnejša izbira, se po svetu še vedno množično uporabljajo in milijone in milijone živali umira v nepredstavljivem trpljenju.



Vsak posameznik ima možnost izbire, kaj bo uporabljal in kaj s tem podpiral. Na eni strani imate podjetja, ki podpirajo grozljiva in nepotrebna mučenja na živalih in na drugi strani podjetja, ki tega ne počno. Odločitev bi morala biti pravzaprav povsem enostavna.

Na voljo imate veliko kozmetičnih znamk, ki svojih izdelkov ne testirajo na živalih. Kadar nisem prepričana, ali je izdelek testiran na živalih ali ne, si pomagam s Facebook stranjo Bele liste ali kar s stranjo Pete.
Prosim, bojkotirajte podjetja, ki svoje izdelke testirajo na živalih! To so npr: Nivea, Avon, Garnier - L'oreal, Neutrogena, Head and shoulders, Pantene, Revlon, Max Factor, ... Uporabljajte izdelke, ki so ljudem in živalim prijazna. Izdelke, za katere vemo, da ni trpela ali umrla nobena žival.

Prav ta trenutek, ko vi to berete, se izvajajo testiranja na milijonih živali po celem svetu!
V laboratorijih evropske unije vsake 3 sekunde umre ena žival. Po podatkih Revizije direkcije 86/609 je vsako leto izključno zaradi testiranj medicinskih in kozmetičnih sestavin in izdelkov samo v Evropi ubitih in mučenih okoli 12 milijonov, po svetu pa kar preko 115 milijonov živali na leto!  

To niso le številke. To so in so bila življenja!

  • On line zbiranje podpisov PROTI POSKUSOM NA ŽIVALIH V EU
Če se vas je objava vsaj malo dotaknila in vam ni vseeno za miljone živali po vsem svetu, ki trpijo v kletkah v hudih bolečinah, prosim podpišite peticijo in naj se ta agonija čimprej konča! Za oddajo podpisa kliknite tukaj.
Več informacij o sami peticiji pa dobite tukaj.

Hvala za vsak glas!
 
Torej, kdaj če ne zdaj? In kdo, če ne vi?

2 komentarja:

  1. Hvala za tole!
    Kar slabo mi je in na jok mi gre ko to berem.

    2 podpisa dodana! Mora uspeti! Delim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Žalostno, toda žal resnično!

    Hvala tebi, da ti ni vseeno ...

    OdgovoriIzbriši

Nov komentar? Juhuhu! Hvala! :)